Epe
De Gemeente Epe gelegen in de provincie Gelderland, bestaat uit de dorpen Epe, Emst, Oene en Vaassen en de buurtschappen Gortel, Niersen, Tongeren, Wissel en Zuuk.
De ligging in natuurgebied de Veluwe maakt Epe tot een toeristische trekpleister. Toeristen komen voor de omliggende bossen en heide zoals de Renderklippen. Ook heeft het dorp Epe een groot winkelaanbod. Daarnaast zijn er veel mensen uit de omgeving die Epe boven Apeldoorn verkiezen, vanwege het gratis parkeren.
De Ondernemersvereniging Epe is erg actief in het organiseren van aantrekkelijke evenementen. Sinds december 2007 is er in Epe naast het gemeentehuis een ijsbaan te vinden; Epe on ice. Deze ijsbaan blijft ongeveer een maand staan en trekt altijd erg veel bezoekers. Elke zomer in juli vindt in het centrum van Epe een braderie plaats. Dit trekt veel bezoekers. Ook wordt er elk jaar het evenement E-pop gehouden, waar diverse artiesten optreden en is er elk jaar in de zomermaanden Jazz comes to town Epe.
Emst
Emst ontstond in de 17e eeuw op de grens van de gemeente Epe en de gemeente Vaassen. Emst was destijds een buurtschap en ontwikkelde zich in de tweede helft van de 19e eeuw tot een kerkdorp. Er werd naast de kerk in Emst ter ontwikkeling een schoolgebouw geplaatst. Het dorpje bestond in de 17e en gedeeltelijk ook de 18e eeuw voornamelijk uit boeren, die hun kinderen vaak lieten meewerken op de boerderij. De school heeft een grote bijdrage geleverd aan de vooruitgang van de ontwikkeling van Emst.
Emst heeft een voetbalvereniging genaamd "Voetbalvereniging EMST", daarnaast is er een Muziekvereniging "Prins Bernhard" en zangvereniging De Lofstem en o.a. dameskoor Song and Relation dat behoort tot de vereniging Zang & Vriendschap. Emst staat ook bekend om haar diversiteit
aan vakantieparken en campings. Dit vanwege een prachtige groene omgeving.
Oene
Oene telt ongeveer 1600 inwoners. Oene ligt ter hoogte van Epe en wordt daarvan gescheiden door de A50 en het Apeldoorns kanaal. Oene is een oude plaats waardoor zij een oude naam heeft. Het is afgeleid van het oergermaanse 'hûn' , wat 'moerassig' betekent. Het lag immers in de uiterwaarden van de IJssel en heeft een hoge grondwaterstand door kwelwater van de Veluwse stuwwal. Markant is het gotische kerkje dat ontstaan is uit een romaans kerkje uit de 12e eeuw. Een andere bezienswaardigheid is korenmolen Werklust. Er staan opvallend veel populieren in de omgeving van het dorp. Het hout hiervan levert niet veel op als de bomen gekapt worden, maar werd vroeger veel gebruikt door klompenmakers, omdat het niet duur was. Vandaar dus de vele populieren, in de volksmond ook wel 'peppels' genoemd. Oene staat wel bekend als 'klompendorp'. Het dorp heeft meer dan 20 klompenmakers gekend. Verder bestaat het meeste omliggende land uit grasland. Omdat Oene een boerendorp is, wordt er ook veel maïs verbouwd als voer voor de koeien.
Vaassen
In Vaassen staat het Kasteel De Cannenburgh, ooit bewoond door de Gelderse veldheer Maarten van Rossum. Het huidige kasteel dateert uit de 16e eeuw. Midden in het dorp staat de Dorpskerk met een kerktoren van omstreeks 1500.Van 2 september 1887 tot 8 oktober 1950 beschikte Vaassen over station Vaassen, een spoorwegstation aan de Baronnenlijn tussen Apeldoorn en Zwolle.
In de jaren 50 werden groepen Molukkers gehuisvest in Vaassen. Voor onderdak was het kamp Berkenoord aangewezen. Wrijvingen met de overheid over (her)huisvesting leidden op 14 oktober 1976 tot de ontruiming van dit woonoord, waar nu de wijk Berkenoord staat. Heden ten dage is er nog een aanzienlijke Molukse gemeenschap in Vaassen.
Enkele belangrijke evenementen in Vaassen zijn de Vaassense Dorpsavonden, Airgunners Day, Kerstmarkt, Vaasaqua, Vaassen-reünie, Poppy Day, Oktoberfeesten, Cavente Kinderdorp en het Carnaval in Vaassen (Rossumdaerp). In Vaassen vindt men drie amateurvoetbalverenigingen: VIOS Vaassen, KCVO en SV Vaassen. SV Vaassen en Vios zijn te vinden in sportpark de Kouwenaar en KCVO op de Egelbeek. Het Vaassens Fanfare Corps, opgericht in 1906, is een fanfare-orkest dat uitkomt in de tweede divisie. De fanfare is één van de oudste verenigingen in Vaassen en is actief verbonden met de Vaassense bevolking.